vineri, 29 octombrie 2010

Starea natiunii.

Ne-a plăcut să credem că suntem un popor matur și stabil, constituit dintr-o populație cu o doză de inteligență crescută. Oricum, ne-am comparat permanent cu alții și din proprie voință ne-am situat permenent în vârful ierarhiei. Chiar dacă realitatea era imaginară, ne-am complăcut în ficțiune. Ne-am crezut campionii Europei! Realitatea este că suntem, dar în altă direcție…
„Înainte eram dominaţi de teamă şi acceptam situaţia dintr-o frică aproape fizică oarecum explicabilă până la un punct. În prezent suntem manipulaţi de prostia proprie. Acuma, care este mai simpatică, frica sau prostia, este greu de analizat, dar rezultatele sunt de multe ori asemănătoare”. (Andrei Pleșu)
Le simțim și ne confruntăm zilnic cu ele. Și cu frica și cu prostia. Prima ca urmare a lipsei de convingeri autentice, iar cea de-a doua ca urmare a unei naivități perpetue. Iar consecința nu poate fi decât cea pe care România o etalează în acest început de mileniu trei. Suntem ușor de manipulat fiindcă suntem naivi și ne lipsesc convingerile personale.
Șansa unei redresări nu poate fi decât rodul unei strategii coerente de educație a poporului, de cultivare a spiritului civic și de rezistență la prostie. Lucru pe care ar trebui să îl facem dacă intenționăm să sperăm de a rămâne în Europa!
“Dacă dorim să continuăm să trăim pe această planetă este necesară o schimbare de atitudine.” (Albert Einstein).In cazul nostru,in aceasta tara,Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu