duminică, 21 noiembrie 2010

Paradoxal,sau nu?

Prin ochii mei,impartial fiind,cred ca Romania este o tara paradoxala.Romania reuseste sa atinga cu succes,atat extremele pozitive cat si cele negative.Marii ganditori ai neamului acuza istoria,in demersul ei Romania a stat sub adiministratia Daciei,Imperiului Roman,Imperiului Otoman,Imperiului Rus sau al celui Austro-Ungar,sa fie influenta acestor administratii lipsa amprentei nationale?Sa fie vina minoritatilor?In Romania traiesc in jur de 1.600.000 de maghiari,peste 600.000 de rromi,mai sunt turci,lipoveni,sasi,ucrainieni,evrei,sarbi,armeni,tatari sau ruteni,dam vina pe ei?
Chiar daca inventatorii nostri ocupa un loc foarte important la ora actuala in cocncursurile internationale totusi ei reusesc cu greu sa-si plateasca biletul de avion pentru a participa.
Avem manageri de top in firme de renume international si totusi tot ce e brand romanesc e falimentar.
Avem mai multi studenti decat Germania si Austria la un loc si totusi dupa finalizarea studiilor,majoritatea muncesc in alte domenii decat cele studiate.
Romania are un potential turistic urias si totusi turistii ne ocolesc,turismul romanesc a ajuns sa fie evitat si de catre noi romanii!
In romania exista mult mai multe biserici decat scoli si spitale adunate impreuna si totusi rata infractionalitatii e exagerat de ridicata,hotii nostrii au reusit sa sperie la propriu Europa.
In trecut Romania era denumita granarul Europei,potentialul agricol este de asemenea urias si totusi consumul produselor alimentare din import sunt in topul consumatorilor.
Suntem o tara saraca in care produsele scumpe din import se vand foarte bine,nu e paradoxal?sunt familii in care venitul lunar nu aduna o suma mai mare de 2000 de lei si totusi aceste familii isi fac vacantele in strainatate.
Avem persoane care conduc masini de multe zeci de mii de euro dar care nu au bani sa le faca plinul niciodata.
As vrea sa pimesc o explicatie plauzibila,oricat de mediocra ar fi ea,sunt in ceata.
Cred ca suntem indragostiti pana la extrem de propriile idei,optiuni,opinii si scenarii.Odata formulate nimeni si nimic nu le mai poate relativiza.Iar cei care ne contrazic sunt plasati intr-o zona joasa,o zona de unde ii putem privi de sus cu un zambet sacastic pe buze.Sunt ori prosti ori suspecti.
Personal cred ca harababura asta a inceput exact in decembrie 89,cei care erau impotriva lui Iliescu,erau obligatoriu comunisti,tradatori sau in cel mai bun caz naivi irecuperabili,nu erau priviti ca oameni cu viziuni diferite.Nu am fost educati sa acceptam complexitatea,sa privim ca acceptabile si optiunile care nu ne definesc stilul.
Mersul in turma sau ideile in turma au avut succes si din pacate inca au.Compar pe omul de rand cu un copil pe care il prostesti cu o acadea,daca esti imbracat la costum si ai o masina scumpa.
In Romania imaginea inlocuieste tot,ca sa obtii ceva trebuie doar areti ca si cum ai avea solutia,sa promiti si sa fi convingator,si aici gasim exemple in politica,acolo unde inculti si analfabeti ocupa locuri destul de importante.
Toti am auzit de nenumarate ori cum ca romanul e descurcaret si net superior altor natii,cum naiba am ajuns codasii europei?O sa spun aici ce am mai spus si altora vis-a-vis de asta,romanul nu e nici mai descurcaret si nici mai inteligent decat cei pe care ii considera inferiori-diferenta e ca ceilalti accepta diversitatea,trec peste ideile fixe care la noi primeaza,trec peste traditii si obiceiuri care de multe ori stopeaza evolutia,ei zambesc mai mult,noi nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu